Burn Out εν μέσω Καραντίνας

                    Ποιά είναι τα σημάδια και πώς μπορούμε να το αποφύγουμε ? 










Η πανδημία του κορονοϊού COVID-19 φαίνεται να μεταβάλλει οριστικά τον τρόπο ζωής μας αλλά και τις καθημερινές μας συνήθειες. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο τρόπος εργασίας πλέον , όσων συνεχίζουν και εργάζονται. Στην πλειονότητά τους οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να συνεχίζουν την εργασία τους από το σπίτι , ακόμα και όταν τα περιοριστικά μέτρα άρθηκαν.  Η ιστορία δείχνει ότι οι κοινωνικές αλλαγές που πραγματοποιούνται σε περιόδους κρίσεων για την αντιμετώπισή τους συχνά στη συνέχεια αποκτούν μόνιμο χαρακτήρα. 

Παρ' όλο που για ορισμένους μπορεί να φάνηκε στην αρχή δελεαστική αυτή η νέα πραγματικότητα , λόγω των προηγούμενων "τρελών ρυθμών" που είχαμε συνηθίσει όλοι να υπηρετούμε , αυτή η νέα συνθήκη εργασίας ενέχει αρκετούς κινδύνους ( μείωση παραγωγικότητας εργαζομένου, πιο εύκολη διάσπαση προσοχής από την εργασία του, burn out.... ) . Ας μην ξεχνάμε πως ο χώρος εργασίας αποτελεί επίσης μία πηγή κοινωνικοποίησης. 

Εδώ συγκεκριμένα , θα αναπτύξουμε τον κίνδυνο εμφάνισης burn out εν μέσω της πανδημίας και της τηλεργασίας και πως μπορούμε να το αποφύγουμε

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ BURN OUT? 

«Burnout» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας προκειμένω να περιγράψουν το αίσθημα μακροχρόνιας εξάντλησης, συνοδεύεται από μειωμένο ενδιαφέρον που σχετίζεται κυρίως με τον χώρο της εργασία.



ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΣΗΜΑΔΙΩΝ BURN OUT :

  • ΣΩΜΑΤΙΚΑ :  Εξάντληση, πεπτικές διαταραχές, δυσκολίες ύπνου ( αυπνία , υπνηλία ) , υπερένταση, διαταραχές στην όρεξη, απώλεια λίμπιντο, μυοσκελετικοί πόνοι.
  • ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ :  Εκνευρισμός, Ανορεξία, Αίσθημα Ανησυχίας, Ευσυγκινησία, Ενοχές, Αδράνεια, Θλίψη, Ευερεθιστότητα, Στρες, Αρνητική Διάθεση.
  • ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ :  Αδυναμία Συγκέντρωσης, Κυκλοθυμία, Αδυναμία Ολοκλήρωσης μιας Δουλειάς.
  •  Συναισθηματική Εξάντληση(Emotional Exhaustion
  • Αποπροσωποποίηση (Depersonalization: Δείχνει πόσο συχνά το άτομο εκφράζει αρνητικά συναισθήματα και εκδηλώνει κυνική συμπεριφορά στο χώρο εργασίας του (Κάντας, 1995Gil-Monte, & Peirο, 1996).
  • Έλλειψη προσωπικής επίτευξης (Personal accomplishment) Το άτομο  έχει την τάση να κρίνει αρνητικά τον εαυτό του και ειδικότερα τη δουλειά του.


ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΩ ΤΟ BURN OUT  ΚΑΘΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ:

  • ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΕΝΑ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ : Είναι βοηθητικό να δημιουργήσετε ένα χώρο κατάλληλο για την εργασία σας σε μία γωνιά του σπιτιού και να το διακοσμήσετε κατάλληλα ώστε να θυμίζει όσο το δυνατόν περισσότερο το χώρο εργασίας σας , ώστε να μπορείτε πιο εύκολα να φέρετε εις πέρας την καθημερινή εργασία. Tip : Διακοσμήστε κατάλληλα και χαλαρωτικά το χώρο εργασίας σας , ώστε να σας εμπνέει να καθίσετε ευχάριστα εκεί.
  • ΒΑΛΤΕ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΣ : Οργανώστε σωστά το χρόνο της εργασίας σας. Τηρήστε όσο μπορείτε περισσότερο τους χρόνους που εργάζεστε.
  • ΤΗΡΗΣΤΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ : Αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα tasks για όσους εργάζονται από το σπίτι , αλλά και το πιο σημαντικό. Θα βοηθήσει πολύ σε αυτό η τήρηση χρονοδιαγράμματος που αναφέρθηκε στο προηγούμενο. Ξεχωρίστε την εργασία από την προσωπική ζωή και κρατήστε χρόνο για τον εαυτό σας αλλά και τους γύρω σας. Tip : Μείνετε συνεπείς στις συνήθειες και στη συμπεριφορά που είχατε ως προς την οικογένεια σας .
  • ΒΑΛΤΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ : Ακόμα και αν δε το κάνατε πιο πριν είναι μία καλή ευκαιρία να βάλετε στη ζωή σας την άσκηση. Βοηθάει τόσο στην ψυχολογική σας κατάσταση όσο και στη σωματική σας κατάσταση. Αποτελεί μία πολύ καλή διέξοδο στη τωρινή κατάσταση. Ακόμα και είκοσι λεπτά την ημέρα κάποιας μορφής άσκησης είναι πολύ βοηθητικά σύμφωνα με τους ειδικούς. Tip : Συνδυάστε το με υγιεινή διατροφή και τα αποτελέσματα στο πώς θα νιώθετε στο τέλος αλλά και στην αρχή της ημέρας σας θα σας ανταμείψουν.
  • ΟΡΓΑΝΩΣΤΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΧΑΡΟΠΟΙΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ : Μπορείτε ( και λόγω του περισσότερου ελεύθερου χρόνου που λογικά διαθέτετε ) να οργανώνετε κάτι διαφορετικό να κάνετε στο τέλος κάθε μέρας. Αν συγκατοικείτε ή διαμένετε με την οικογένεια σας, είναι πολύ καλή ευκαιρία να ορίσετε ότι θα μαζεύεστε όλοι μαζί στο τέλος της μέρας και θα ορίζετε τι θα κάνετε ( π.χ. επιτραπέζια παιχνίδια, ταινίες, συζητήσεις, ανάγνωση βιβλίων ή ότι άλλο σας ευχαριστεί ). Tip : Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τηρήσετε το διαφορετικό στην κάθε μέρα.


Ελπίζω να σας φάνηκε χρήσιμο αυτό το άρθρο και να σας βοηθήσει.




Στη διάθεσή σας,

Τσιάρα Κωνσταντίνα

Ψυχολόγος - Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις