ΆΓΧΟΣ  ΕΟΡΤΩΝ ?
                          
               

     Έχει παρατηρηθεί ότι για κάποιους οι γιορτές συνοδεύονται με αυξημένο άγχος και στρες. Αυτό θα μπορούσαμε εύκολα να υποθέσουμε ότι σχετίζεται με τις αυξημένες απαιτήσεις των ημερών ή για να το θέσουμε καλύτερα με τις αυξημένες απαιτήσεις που έχουμε οι ίδιοι συνδέσει με την περίοδο των εορτών.
    Μήπως μας κυριαρχεί η πεποίθηση ότι τη συγκεκριμένη περίοδο πρέπει να παρουσιάζουμε σε όλους αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό μία εικόνα "τέλεια" ? Και τι σημαίνει "τέλειο" για τον καθένα?  Έχει περάσει από το μυαλό μας το γεγονός ότι αυτό που μπορεί να έχουμε εμείς στο μυαλό μας ως ιδανικό και "τέλειο", δεν συνάδει με το ιδανικό και "τέλειο" που έχουν οι υπόλοιποι στο μυαλό τους?
   Μία άλλη συνθήκη που παρατηρείται είναι η αυξημένη απαίτηση κοινωνικοποίησης από τους ίδιους μας τους εαυτούς, είτε στην καθημερινότητα μας κυριαρχεί αυτό είτε όχι. ΑΝ αυτό αποτελεί καθαρά δική μας επιθυμία, τότε είναι φυσικά ευπρόσδεκτη. ΑΝ όμως αποτελεί κοινωνικό καταναγκασμό?
Ακόμα όλοι γνωρίζουμε ότι η περίοδος των εορτών είναι συνδεδεμένη με τον άκρατο καταναλωτισμό, που κάποιοι μπορούν και θέλουν να υποστηρίξουν αυτή τη συνθήκη ενώ κάποιοι άλλοι δε μπορούν ή δε θέλουν να την  υποστηρίξουν. ΓΙΑΤΊ όμως αυτό θα έπρεπε να μας κάνει υπόλογους είτε σε άλλους είτε στους ίδιους μας τους εαυτούς ( είτε ανήκουμε στην μία συνθήκη, είτε στην άλλη)?


Τα παραπάνω αποτελούν τροφή για σκέψη :

ΑΛΛΆ

Μία σύντομη απάντηση στα παραπάνω είναι ότι το "μυστικό" για χαρούμενες και ξέγνοιαστες γιορτές είναι η αποδοχή του εαυτού μας σε κάθε συνθήκη. Είτε θέλουμε να μείνουμε μόνοι μας είτε όχι, είτε να ξοδέψουμε πολλά είτε λίγα, η ουσία είναι να έχουμε σαν στόχο να ικανοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο όχι μόνο τους άλλους αλλά και τους ίδιους μας τους εαυτούς. Έτσι, θα είμαστε χαρούμενοι σε κάθε συνθήκη.

Στη διάθεσή σας για περαιτέρω ερωτήματα και απαντήσεις ,https://www.facebook.com/%CE%A4%CF%83%CE%B9%CE%AC%CF%81%CE%B1-%CE%9A%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CE%A8%CF%85%CF%87%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%A3%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%A8%CF%85%CF%87%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%8D%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1-102855694558099/?view_public_for=102855694558099

Τσιάρα Κωνσταντίνα - Ψυχολόγος



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις